Vrata odpira novo, inovativno igrificirano pustolovsko doživetje: »Misija – Pobeg v Vesolje!«

Vitanje, 23.01.2023 –  Ste pripravljeni na pustolovsko avanturo? Center Noordung v Vitanju in podjetje Enigmarium vas vabita, da spoznate inovativno, tehnološko dovršeno  pustolovsko doživetje z elementi “escape room” iger, imenovanem »Misija – Pobeg v Vesolje« in rešite Noordungovo vesoljsko postajo, preden strmoglavi na Zemljo.

V novem dožvetju se tesno prepletajo področja ohranjanja kulturne dediščine in muzealstva, promocija vesoljske tehnologije in vse bolj zanimivo področje igrifikacije doživetij ter »edutainmenta«.

Inovativna pustolovščina združuje reševanje nalog v slogu »real-life« iger, kot so igre pobega, odkrivanje Noordungove zapuščine, premagovanje težav potovanja v vesolje ter soočanje z aktualnimi vprašanji, ki jih prinaša (že vseprisotna) umetna inteligenca.

Se spomnite kultnega filma »Odiseja 2001«, v katerem režiser Stanley Kubrick vesoljsko postajo zasnoval prav po Noordungovi zasnovi?  V za tiste čase izjemnem, futurističnem filmu je umetna inteligenca je prevzela nadzor, sistemi so pričeli odpovedovati …

Zdaj vas v Centru Noordung čaka novo, pionirsko in edinstveno doživetje, v katerem boste –  namesto, da bi sedeli v fotelju in gledali film – vi nastopili v glavni vlogi! Vi boste tisti, ki boste rešili pomembno misijo:

»Z vesoljske postaje Noordung smo prejeli klic na pomoč. Sistemi odpovedujejo, posadka se je evakuirala, stik s postajo je izgubljen in postaja bo vsak čas treščila na Zemljo. Iščemo pogumno ekipo, da se odpravi na misijo, ponastavi računalnik in s sodelovanjem, znanjem, spretnostjo in pogumom reši sebe, bivalno kolo in Zemljo pred katastrofo.«

Ker se prav v tem času vsak dan srečujemo z mnogimi vprašanji in dilemami, povezanimi z rabo umetne inteligence, smo pustolovščino zasnovali na način, da z misije odidete bogatejši za dragocena spoznanja. Tema odpira možnosti za nadaljni razmislek in raziskovanje. 

Igrifikacija je namreč edinstven in dragocen način, s katerim lahko oživimo nesnovno kulturno dediščino ter v muzeje, centre tehnologij in kulturne ustanove pritegnemo obiskovalce ter aktiviramo nove ciljne skupine, ki se same morda ne bi odločile za obisk.  Z navdušujočimi doživetji tako povečujemo obisk in širimo navdušenje nad nadaljnim samostojnim raziskovanjem tematike.

Potek doživetja – pozor, to ni klasičen escape room:

»Misija: Pobeg v Vesolje« je inovativna kombinacija tehnologije, zabave, znanja in pustolovske igre. Vstopnice za dva do štiri igralce ali igralke je moč kupiti pri blagajni. Ob strinjanju s splošnimi pogoji ekipa prejme posebno kartico, s katero se prične igra. Igrificirana pot vodi skozi prostore vesoljske postaje. Vsak prostor prinaša nove izzive in naloge. Podobno kot v sobi pobega je čas omejen, igralcem so voljo namigi, s katerimi si postrežejo sami (oz. jih ne uporabijo, če jih ne potrebujejo). Dramaturški lok se stopnjuje vse do zabavnega zaključka in presenečenja.

Vabimo vas, da obiščete Center Noordung v Vitanju, spoznate enega največjih inovatorjev s področja vesoljske tehnologije  – Hermana Potočnika Noordunga in se preizkusite v vlogi astronavtk ali astronavtov!

Vam bo uspelo rešiti vesoljsko postajo ter preprečiti katastrofo na Zemlji?

PS: Rezervacije vnaprej niso nujne, vseeno pa priporočamo, da se v Centru Noordung prej najavite:

Center Noordung Vitanje; Na vasi 18, 3205 Vitanje

Utrinki z otvoritve: