Svetovna raziskava o navdušenju nad sobami pobega 2019 – rezultati

Lani je  je portal The codex opravil veliko raziskavo navdušenja nas igrami pobega med več kot 3000 ljudmi iz 39 držav po vsem svetu. Ponosni smo, da smo bili prav v Enigmarium® Slovenija (Nataša Potočnik) in Enigmarium® Hrvaška (Ema Perišić) tisti, ki smo poskrbeli za prevode in lokalizacijo raziskave.

Tu so rezultati  – zelo zanimivi in tudi spodbudni!

Celotno poročilo v angleščini najdete tule (PDF) >> Enthusiast Survey

Nekaj najbolj zanimivih podatkov

– Koliko iger ste odigrali? 

V povprečju so anketiranci odigrali 49,5 sob pobega, absoultna zmagovalka pa je igralka iz Kitajske, ki je pobegnila iz kar 2137 sob!

– Kakšen je svetovni rekord? 

Rekord, zapisan v Guinnessovi knjigi rekordov, je  22 odigranih iger v 24 urah!

– Najdaljša razdalja, ki jo je nekdo prepotoval, da bi odigral igro pobega? 

Entuziastom ni težko prepotovati do  5oo km –  zmagovalec pa je avstralski igralec, ki je zaradi igre prepotoval kar

17391 km. To pa je predanost!

– Idealna velikost skupine? 

Najbolje se igra v ekipi 4 igralev.

– Povprečen čas igre?

V povprečju znaša 88 minut.

– Kaj pa varnost? 

Standard varnosti v Severni Ameriki, v Avstraliji in Zahodni Evropi v večini primerov narekuje, da igralci niso zaklenjeni v sobi ali da je prisoten vsaj rezervni ključ, medtem, ko je v južni Ameriki z varnostjo največji problem, saj igralci poročajo, da v večini iger ni označenih zasilnih izhodov ali pa je za izhod v sili potrebna pomoč gamemastra. Kar 8% igralcev poroča, da v sobah niso imeli nobenega načina izhoda v sili, 39% igralce pa bi za varen izhod potrebovali pomoč od zunaj!

*V Sloveniji Združenje escape room dejavnosti GIZ ER.SI na to še posebej opozarja in navaja varnostne standarde – zlato pravilo je, da morajo imeti igralci vedno prost izhod iz igre, kar seveda zagotvaljajo v igrah članiv Združenja, prav tako pa se standarda drži tudi večina ostalih ponudnikov.   

– Kje dobijo igralci informacije o novih igrah? 

 V Zahodni Evropi največ igralcev odkrije nove sobe pobega preko socialnih omrežij, sledi iskanje preko spletnih brskalnikov in priporočila prijateljev.

– Kaj je tisto, kar odlikuje res odlično igro? 

Entuziasti v sobah najbolj cenijo dobro kreirane uganke in potek igre, presenetljivo pa, da so najmanj cenjene visoko tehnološke rešitve. (Naš komentar –  tudi v Enigmariumu prisegamo na to, da morajo biti uganke raznolike predvsem pa na odličen “game flow” – igra mora teči v dramaturšek loku, postajati vse bolj napeta, uganke pa morajo biti povezane z zgodbo, logične in intuitivne). 

Najbolj priljubljeni tipi ugank v zahodni Evropi so: logične uganke, komunikacijski izzivi, labirinti in spretnostne preizkušnje, najmanj priljubljene pa uganke, ki so rešljive s poizkušanjem.

– Koliko so za igro pripravljeni plačati obiskovalci?

V Evropi so entuziasti za obisk escape rooma pripravljeni plačati tudi 2,5 kratno ceno kino vstopnice. 

– Namigi: Da ali ne in kakšni?  

V Zahodni Evropi in Severni Ameriki je najbolj priljubljen način podajanja namigov preko video zaslonov v sobah, najmanj priljubljen način pa je, če gamemaster vstopi v sobo. 59,1 % igralcev pričakuje, da bo gamemaster igro spremlja preko kamer (eno ali več sob hkrati).

– Kaj naredi izkušnjo pobega iz sobo nepozabno? 

V Zahodni Evropi so na prvo mesto postavili uganke, na drugega pa zgodbo. Isti trend je viden tudi v Severni Ameriki in Vzhodni Evropi, medtem ko v Aziji na prvo mesto postavljajo zgodbo, na drugega uganke. Tam  je tudi stopnja uspešnih pobegov iz sob bistveno nižja. 

SKLEP na hitro:   

Priljubljenost sob pobega ne upada, se pa vse bolj loči med igro, ki je dobro zasnovana, s skrbno izdelano scenografijo, dramaturgijo, nalogami ter ugankami, povezanimi z vsebino ter sobami pobega, zasnovanimi na hitro, kjer je v ospredju le zaslužek.

Za dobro igralno izkušnjo ni važno, da gre za sobo zadnje generacije brez staromodnih ključavnic, važna pa je zgodba, ambinet in tekoč tok igre – da res noter padeš. Escape room ni pobeg iz sobe – je pobeg pred realnostjo! 

Za dobro igro so navdušenci pripravljeni odpotovati daleč izven mej svoje države – in marsikdo je zaradi iger pobega že obiskal tudi Slovenijo ali Hrvaško. Kreatorjem sob pobega ta raziskava potrjuje, da se splača investirati v nepozabna doživetja, saj so entuziasti zanje pripravljeni plačati več.