Varnost je na prvem mestu!

Četudi je igri ime “pobeg iz zaklenjene sobe” je v večini sob Enigmarium® v resnici vaša naloga najti skrivno sestavino v Luigijevi kuhinji, preden le-ta pride v roke mafijcev  ali pa pognati čudežni stroj. ki preprečuje potrese, še preden zmaj zamahne z repom. Zato vrat v zadnjem času s ključi sploh ne zaklepamo več. 

pozarna varnst soba pobegaČe že, potem je  poleg vrat vedno jasno označena omarica z SOS GUMBOM, s katerim lahko kadarkoli – v vsakem trenutku  – odidete iz igre (seveda upoštevate, da če igro zapustite brez razloga, se le-ta konča). Naši gamemastri igro ves čas budno spremljajo preko videokamer (brez skrbi, nič ne snemamo) in skrbijo, da igra teče gladko in varno. Naše sobe so prilagojene slovenski zakonodaji s področja požarnega varstva, prostori so svetli in prostorni, in če želite, lahko pustimo vrata tudi odprta – strah je odveč.

Naša skrb za varnost ni od včeraj – odkar smo leta 2014 odprli prvo sobo pobega v Ljubljani – smo se zavedali pomena, da imajoigracli vedno možnost prostega izhoda in v naših igrah je bila vedno poleg vrat, na jasno vidnem in dostopnem mestu, nameščena označena rdeča SOS omarica z rezervnim ključem (ali SOS gumbom, ki odpira vrata).   Escape Room Enigmarium je bil namreč tudi pobudnik in soustanovitelj Združenja escape room dejavnosti GIZ ER.SI, prve tovrstne organizacije na svetu, ustanovljene leta 2016, v kateri člani skrbimo za visoke varnostne standarde, etični kodeks, za vse višji nivo iger, odlično igralno izkušnjo ter prepoznavnost te  priljubljene dejavnosti kot varne, zdrave in zabavne pustolovščine.

Skupaj smo zasnovali priporočila o varnosti, ki jih spoštujemo vsi člani slovenskega Združenja, in ki smo jih že leta 2017 predstavili tudi na Mednarodni  konferenci resničnostnih iger  (kamor spadajo igre “escape the room” ali “soba pobega” Up The Game na Nizozemskem, kamor spadajo igre “escape the room” ali “soba pobega”  pa so postali vodilo in nekakšen standard tudi pri ostalih ponudnikih, tako v Sloveniji kot v svetu.  Člani Združenja bomo še naprej delovali proaktivno ter razvijali smernice za varno izvajanje escape room dejavnsoti tako v Sloveniji kot v mednarodnem merilu,  ter se povezovali tudi z drugimi merodajnimi inštitucijami.

Šele, ko je poskrbljeno za resne reči, se lahko začne zabava.  Pridite se igrat, varno je!