Reportaža s svetovnega prvenstva v “escape room” igrah – ER CHAMP 2023

7. oktobra je v Wroclawu na Poljskem potekal finale sedmega svetovnega prvenstva v igranju “escape room” iger ER CHAMP 2023 , ki ga je obiskala tudi ekipa Enigmariuma, s ciljem, da se na prvenstvo ER CHAMP 2024 prijavi čim več ekip iz Slovenije. Na podobnem prvenstvu (Red Bull Mind Gamers, ki žal ne obstaja več) leta 2017 v Budimpešti smo namreč prav Slovenci prvi na svetu že zmagali in čas je, da ponovno osvojimo kakšen pokal, kajne?

Kaj je ER CHAMP?

ER Champ je mednarodno tekmovanje v igri “soba pobega,” na katerem se pomerijo ekipe z vsega sveta. Vsako leto se v spletnih kvalifikacijah pomeri na tisoče udeležencev z vseh kontinentov sveta (razen Antarktike), in ta številka se iz leta v leto povečuje. Le deset najboljših ekip pa se na finalnem dogodku pomeri tudi v živo, v sobah, narejenih posebej za ta namen.

Letošnji dogodek je potekal v skrivnostnem ambientu muzeja Hydropolis, kjer nas je že na vhodu pozdravil napis ER CHAMP, narejen iz vode, oziroma vodne zavese. Ambient je bil naravnost pravljičen in muzej Hydropolis toplo priporočam vsem obiskoavalcem Vroclava (prav tako nikar ne zamudite najbolje ocenjene sobe pobega na Poljskem (lestvica Terpeca, prva tudi na lestvici Lock.me: “Abandoned hotel” podjetja Exit19, kjer vas čaka še 10 drugih napetih iger).

(slike: ER CHAMP)

Posebej za to priložnost so torej organizatorji kreirali dve 20-minutni preizkušnji. Zgodbi pa sta bili nadaljevanje zgodb s spletnih kvalifikacij. V tekmovanju je tako sodelovalo deset najboljših ekip iz vsega sveta, ki so se najbolje uvrstile v spletnih preizkušnjah.  Tekmovanje se je odvijalo v dveh “sobah.” Vsaka od desetih ekip je imela 20 minut časa za vsako sobo, skupaj 40 minut.

Njihove napore je v Hydropolisu v živo spremljalo približno 100 obiskovalcev, na spletu pa je prvenstvo spremljalo (livestreaming) kar 16.000 ljubiteljev sob pobega z vseh koncev sveta. Odlična komentatorja, Olga in Pawel, sta več kot 6 ur odlično povezovala dogodek, komentirala in se po igri z igralci pogovarjala o izzivih in vtisih, prenos je bil izjemen.

Posnetek prenosa si lahko ogledate tukaj: https://www.youtube.com/watch?v=aSun6Jxz88I

Zanimivost 1: Izvedeli smo, da se je ena od finalnih skupin spoznala na spletu, kjer so skupaj igrali igre pobega, se udeležili kvalifikacij in se uvrstili v finale. Šele tu, na dan dogodka, so se prvič videli v živo, (ne živijo niti v isti državi) in še več, prvič sploh so odigrali escape room v živo. Stavimo, da ni bil zadnji!

Zanimivost 2: Prve sobe – THE CUBE – ni nobeni od ekip uspelo rešiti do konca. Tudi v drugi sobi je bilo zelo napeto, nekaj ekip se je komaj prebilo skozi začetne naloge, ostali pa so izpadli tekom igre, a vendarle je dvema ekipama le uspelo priti do konca.

Tako smo tudi dobili svetovne prvake: to so Riddler Sukiyaki iz Japonske!

Prejeli so enigmatične medalje, ki skupaj sestavijo celoto, zelo zanimiv pokal ter Steam Deck za vsakega člana ekipe.

Drugo mesto so zasedli Les Wyrds iz Francije, tretji pa so bili zmagovalci online preizkušenj: 6 Keys iz ZDA.

Sledila je zabava, namenjena tudi praznovanju desete obletnice sob pobega na Poljskem. Po kratkem pregledu razvoja iger, trenutka premolka v spomin na nesrečo, ki se je pred leti zgodila na Poljskem in povzročila, da je industrija sob pobega poenotila pomembne ukrepe za zagotavljanje varnosti širom sveta,  je sledil klepet s finalisti, z organizatorji,  obiskovalci in igralci ter s kreatorji prve sobe pobega na Poljskem.

Zanimivost 3: Spoznali smo tudi ustanovitelja najpomembnejše lestvice najboljših sob pobega na svetu: Terpeca – Top Escape Rooms Project Enthusiasts’ Choice Award.  (Tu velja omeniti, da je že nekaj dni pred tem srečanjem drugi Terpeca nominator v Sloveniji postal naš Peter Arčon (poleg Nataše Potočnik); konec koncev sta večino iger odigrala skupaj).

Zahvala

Zahvala gre organizatorjem dogodka:  “Lock.me” je priznan mednarodni portal za iskanje, rezervacije in ocenjevanje sob pobega. Posebej prav pride na Poljskem, kjer je 500 različnih iger in tu lahko na enem mestu preverite “ranking sob,” ali jih je mogoče igrati v angleškem jeziku ter jih tudi rezervirati (in kasneje tudi oceniti). “Lock.me” pa je tudi soustvarjalec najbolje prodajane serije namiznih iger pobega “Escape Tales.”

Vabilo k sodelovanju na prihodnjem tekmovanju:

Ekipa Escape Room Enigmarium bo še naprej spremljala in poročala, tako da ne zamudimo kvalifikacij prihodnjega leta! Ostanite v stiku, ostanite igrivi in igrajte escape room igre!

Nataša Potočnik, Peter Arčon in ekipa Enigmarium

In še VIDEO s finala svetovnega prvenstva: