Premagati Koronavirus Covid 19 –  Kaj se lahko naučimo od kolegov s Kitajske ter od Singapurja?

 

Sredi epidemije koronavirusa v Evropi, zaustavitve javnega življenja, zaprtja mej, letališč, šol in vsevečjega števila obolelih z vzhodne polovice poloble do nas prihajajo tudi dobre novice.

Po dveh mesecih krize, se industrija turističnih doživetij (kot je dejavnost escape room ali pobeg iz sobe) počasi postavlja na noge, kolege pa smo povprašali, kako so prebrodili dvomesečno krizo, katere ukrepe je sprejela njihova vlada, da jim je pomagala,  kako so se sami zaščitili pred virusom in kaj so počeli doma. Spodaj vas čaka nekaj zelo zanimivih – in koristnih pričevanj, primer dobre prakse iz Singapurja, ki je uspešno premagal krizo na koncu pa najdete še naš prispevek k krajšanju časa doma #ostanidoma.

coronavirus escape roomKolega, Michael Wong‎ solastnik escape rooma Scream Zone Beijing – Escape Room  pravi: Po dveh mesecih izrednih razmer spet obratujemo! Vsem kolegom, ki se soočate s tem želim veliko moči, da prebrodite krizne čase.

Povprašali smo ga, kako so prebrodili popoln izpad vseh prihodkov, kako so se sami zaščitili pred virusom in kaj so počeli doma:

Michael pravi: “Glede izpada prilivov, je Kitajska vlada sprejela mnoge ukrepe, med drugim olajšave za najemnine in plače, številke gredo v milijarde. Kitajska je ogromna, in vsaka pokrajina ima različne ukrepe, a vsi namenjajo ogromno pozornost temu, da si – ob finančnih spodbudah in olajšavah – gospodarstvo čimprej opomore.

Glede tega, kako so se zaščitili sami: V Aziji smo vsi nosili zaščitne make. Da imaš na obrazu masko, ko si zunaj, je na Kitajskem obvezno, to predpisuje zakon. V času praznika – kitajskega novega leta –  sem bil v Maleziji in ko sem videl, kako velika epidemija se dogaja na Kitajskem, sem kupil 12 škatel kirurških mask za družino, sorodnike in bližnje sosede. Nekaj mask N95 in irurških mask pa smo imeli še od prej, še ko je bila pred nekaj leti onesnažeje z PM2.5. Prav tako sem kupil par škatel rokavic iz lateksa.

Prebral sem veliko člankov (CDC, WHO in drugi zdravstveni portali) o tem, da se nošenje mask zdravim osebam ne priporoča. Mislim, da to ne drži. Drži pa, da maska, ki jo nosi bolnik, okužen s koronavirusom lahko pomaga, da se virus, ne širi tako hitro. Prav zato –  v času epidemije, ko se lahko zdrava, nezaščitena oseba okuži z virusom in ga prenaša naprej, še preden kaže znake okužbe –  je zelo pomembno, da tudi na videz zdrave ali zdrave preventivno nosijo maske – predvsem zato, da ne širijo virusa! Naprošam vas, nosite maske, kadar greste ven!  

K temu dodajte še zaščitna očala, kakršne prodajajo v trgovinah z barvami in laki.

Dodatni zaščitni ukrepi pri nas doma: kupili smo UV-C baktericidno sterilizacijsko svetilko. Vedeti je treba, da je treba biti pri uporabi več kot previden – povzroči lahko kožnega raka ali katarakto na očeh, če ste izpostavljeni žarkom. Uporabljajte jo le, kadar ni nikogar v prostoru (ne ljudi, ne živali).

Kadarkoli sem se vrnil domov (iz trgovine ali prevzemnega mesta za online dostavo), sem postavil čevlje, obleke in vse, kar sem prinesel v »sobo za dezinfekcijo«. V mojem primeru je bila to kopalnica pri vhodu. Na daljavo sem vključil UV-C luč in po 15 minutah so bile reči razkužene, prostor sem prezračil. Podplate čevljev sem še dodatno razkuževal z razkužilom (ali belilom, kot je varekina). Ko je pričejo zmanjkovati mask, smo tudi maske razkuževali z UV-C lučjo.

»Sobo za dezinfekcijo« lahko improvizirate tudi z veliko kartonsko škatlo ali garderobno omaro – vse kar pride od zunaj gre najprej za 15 minut v ta prostor.

Če nimate UV-C svetilke pa protivirusno delujejo tudi dobri stari sončni žarki, ali dezinfekcijska sredstva. Previdno pa pri varekini, saj lahko oblačila pobeli in na njih pusti madeže.”

NAMIG: Obstajajo tudi UV-C baktericidne svetilke z ozonom, le-te delujejo še bolje, saj se molekule ozona širijo po zraku in dosežejo tudi mesta, ki jih žarki ne. Ozon je koristen v boju proti  koronavirusom. Vir TULE

PODROBNOSTI O PRIPONKI maska-koronavirus-escape-room-covid19.Dodaja še: “Ob  vsem tem sem prišel tudi na idejo, da bi uporabil masko za potapljanje, ki pokrije ves obraz in dobro tesni ter nudi neoviran pogled (full face snorkeling mask, ki se med drugim dobijo v Decatlonu). Če na vrh dihalke namestimo in zatesnimo z elastiko navadno kirurško masko, je le-ta lahko uporbna nekaj dlje kot če bi imeli masko na obrazu (na obrazu ni več učinkovita, ko postane vlažna, torej čez 2 do 4 ure). Glede na to, da boste s to masko izgledali res čudno, je idejo za prihraniti za izredne razmere.”

NAMIG: Domači gel za razkuževanje rok mora vsebovati vsaj 70 volumskih odstotkov 100% alkohola. Volumski odstotek (vol%), je volumen topljenca v mL na 100 ml raztopine.

1/4 skodelice aloe vera gela
3/4 skodelice 100-odstotnega alkohola
Neobvezno: 5-10 kapljic eteričnega olja (sivka, poprova meta in / ali rožmarin lepo dišijo)

Postopek izdelave: dobro zmešajte alkohol in aloe vera gel v posodi, dodajte nekaj kapljic želenega eteričnega olja za prijetenejši vonj, prelijte v stekleničko s črpalko in označite.

Michael pravi tudi: “Ker so se šole zaprle in se je pouk preselil v online učilnice, boste verjetno več časa z otroci. Kar zna biti kar velik izziv. Lahko pa ta čas izkoristite, da se naučite česa novega: pri nas smo izjemno izboljšali kuharske veščine. PS4, Xbox in spletne igre so v tem trenutku božji dar. Dobro pa je, da se družine v tem času še bolj povežejo.

Čas izolacije je lahko dolg, toda to je izkušnja, ki jo bomo cenili, ko bo vihar mimo. Srečno!”

NAMIG: Ali veste, da si lahko namizno igro Cards against Humanity izdelate sami? PDFji za tiskanje vas čakajo tule.

Kolegica Tammy Lu iz Shenyanga  – glavnega mesta  obalne province Liaoning (nekoč znane kot Mandžurija) na severovzhodu Kitajske pa o času karantene poroča takole:

“Pri nas (ukvarjamo se z mednarodnim trgovanjem) smo delali od doma. Prejeli smo normalne plače, podjetju pa jih je država v določeni meri refundirala. Prav tako so bile na voljo olajšave za najemnine prostorov ter davke in dajatve.

Naša država je tako velika, vsaka pokrajina ima svojo vejo oblasti. Če pokrajina dopusti, da se virus širi bo vlada strogo kaznovala pristojne. V mestih je uveden tudi videonazor, zato se vsi trudijo po najboljših močeh. V mestih, kjer je virus prisotem je obvezna uporaba mask, saj ima ta virus 14-dnevno inkubacijsko dobo in na začetku ne veš, da si kužen.

Ljudje ne smejo zapuščati mest, razen za nakupe hrane. N vsakem koratku merijo temperaturo. Ceste redno dezinficirajo. Vsak posameznik mora voditi dnevnik gibanja. Vsak dan sproti objavijo poti, po katerih so se gibali ljudje, ki so pozitivni na koronavirus – objavljeno je vse, od tega, kateri avto ste vozili, kje ste parkirali … če se tvoja pot in pot okuženega sekata, moraš to sporočiti in se samoizolirati za 14 dni. Vse kar potrebuješ, ti bodo vsak dan dostavili na dom. To je preventiva, da ne okužiš drugih.

Doma postane zelo dolgočasno. Gledamo televizijo, igramo spletne igre in namizne igre kot je naprimer mahjong. Izboljšujemo kuharske veščine. In najpomembnejše: sproti spremljamo razvoj bolezni ter sledimo napotkom pristojnih. Hvaležni smo vsem, ki so te dni v prvi bojni liniji, predvsem zdravstvenemu osebju.”

Ter še nekaj najpomembnejših potez, ki so jih potegnili v Singapurju in uspeli zajeziti koronavirus.  Vir tukaj:

“Ko se je koronavirus januarja prebil prek Kitajske meje, je Singapurju grozila epidemija neznanskih razsežnosti. Ta mala država je bila tretja po vrsti, ki je sporočala o obolelih za COVID19 in sredi februarja je dosegla več kot 80 obolelih, največ izven Kitajske.

Študija, ki so jo izvedli  Harvardskem univerzitetnem centru CCDD »Harvard University’s Center for Communicable Disease Dynamics« je zaznala skoraj trikrat več obolelih kot je svetovno povprečje – zasluge zato gredo strogemu nadzoru in hitremu sledenju stikom.

Da bi odkrili čimveč obolelih za COVID-19 so se v Singapurju odločili, da naredijo čimveč testov, tudi pri vseh, z znaki podobnimi gripi ali pljučnici.  Nič jih ni ustavilo pri iskanju vseh možnih stikov z okuženimi – delali so 24 ur na dan, kar jevključevalo tudi policijo, kontrole na letališčih, razvili so test za protitelesa, ki ostanejo tudi po odpravi okužbe. »Singapur je obrnil vsak kamen!« je rekel Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor WHO.

Vladni oglasi v največjih dnevnih časopisih so nagovarjali bolnike tudi z najmilejšimi simptomi, da obiščejo zdravnika in ostanejo doma. Nihče se ni bal stroškov zdravljenjja, testiranje je bilo brezplačno, in stroški zdravljenja v primeru suma na okužbo ali okužbe so bili v celoti povrnjeni.

Da bi čas karantene manj obremenjeval prebivalce, je vlada samozaposlenim osebam nudila 100 SGD singapurskih dolarjev (73 USD) na dan, delodajalcem pa je prepovedovala, da bi dneve v karanteni šteli kot  letni dopust uslužbencev.  

  1. marca je bilo v državi samo 178 obolelih in nobene smrtne žrtve.

V prvem svežnju državne pomoči je bilo 4 milijarde singapurskih dolarjev.   V drugem svežnju državne pomoči, i bo še večji kot prvi, nameravajo pomagati mikro podjetjem z direkotno denarno pomočjo v obliki pokritja ene mesečne najemnine.  Pripravlja se program premostitvenih kreditov, namenjenih deležnikom v turizmu. Možna bodo posojila do enega milijona singapurskih dolarjev, z 5% letno obrestno mero. Vlada prevzame 80% tveganje za posojilo.”VIR TUKAJ

PS: Politiki v Singapurju so se odrekli svojim plačam v korist medicinskega osebja in čistilcev. VIR TULE

Kaj se lahko naučimo od kolegov, da čimprej premagamo koronavirus COVID19?

  • Ostanemo doma! #ostanidoma in spremljamo in striktno upoštevamo navodila Ministrstva za Zdravje RS in NIJZ. To je prvo.

  • Obnašajmo se, kot da smo okuženi – če moramo ven, zunaj nosimo masko, če jo le imamo, da preprečimo, da bi se kdo okužil od nas, ko se nam zdi, da smo še zdravi. Izogibamo se stikom, ohranjajmo najmanj 1,5 razdalje.

  • Ne dotikamo se obraza. Umivamo si roke. Če nimamo tekoče vode in mila, roke razkužujemo.

  • V stanovanju pripravimo izolacijski kotiček, kjer pustimo reči, ki smo jih prinesli od zunaj (čevlji, ključi, plašči). Vse prinešeno od zunaj lahko tudi steriliziramo z dezinfekcijskimi sredstvi,  UV-C lučjo, operemo, prebrišemo z 70% etanolom, pustimo na soncu ali samo pustimo na tem mestu, da ne raznašamo naprej.

  • Delimo to sporočilo, da doseže prave  institucije  – Singapur nam je lahko vzgled. Pri njih so TESTIRALI ČIM VEČ LJUDI. Na drugi strani so imeli prebivalci zagotovljen dohodek (neke vrste UTD) – da ljudem ni treba od doma zaradi preživetja, olajšave za davke in prispevke, refundiranje najemnin, ugodne likvidnostne kredite za katere jamči država …  )

Tudi doma se lahko imamo fino.  Enigmarium pripravlja veliko escape room igro, ki bo teden dni potekala online – od ponedeljka do nedelje. 

Igra OTOK – igra pobega v tvoji sobi je inovativen, avtorski koncept online escape room igre, ki smo ga v enem samem tednu skreirali za vas v Escape Room Enigmarium – da boste lažje ostali doma!

Prednost Escape Room Enigmariuma® je prav v tem, da nenehno razvijamo povsem sveže in izvirne koncepte, ki jih lahko nadgrajujemo v doživetje popolnega pobega. V tem primeru ne gre več le za pobeg iz sobe, gre za kratek pobeg od resničnega sveta. 

Vsak dan med 13.00 in 15.00 uro boste prejeli eno poglavje po mailu. Naslednji dan prejmete novo poglavje, ki ga odklenete s kodo, do katere se prebijete prejšnji dan.

Vsi, ki boste v igri sodelovali in prišli do konca prejmete darilce. Komaj pa tudi čakamo, da se spet vidimo v naših “real life” igrah. 

Ker se 4. maja 2020 življenje vrača počasi v bolj normalne tirnice, bomo igro začasno zaustavili oziroma jo ponovili priložnostno. Pripravljamo pa naslednjo online igro – če bi jo radi odigrali, se prijavite spodaj: