Recept za za popoln pobeg iz zaklenjene sobe – 10 najboljših namigov – iz prve roke!

 Kako na najbolj zabaven način pobegniti iz sobe oziroma doseči najboljši rezultat v  »escape room« igri in se ob tem res noro zabavati, smo povprašali Natašo Potočnik in Petra Arčona, soustanovitelja podjetja Escape room Enigmarium® in kreatorja  več kot 25 različnih »resničnostnih« iger  – od sob pobega v Ljubljani,  Mariboru, Murski Soboti, Laškem in Zagrebu do igrificiranih mestnih pustolovščin »Unlock®«, igrificiranih muzejev in gradov. Celo v mednarodnem merilu sta dva izmed glavnih »krivcev« za to, da se dejavnost »escape roomov« spreminja v eno najhitreje rastočih turističnih panog, ki navdušuje sto tisoče privržencev po vsem svetu. Tudi sama sta med njimi, saj se število iger, ki sta jih odigrala s svojo družino ali prijatelji, počasi bliža tromestni številki.

Kaj bi torej »escape room« zasvojenca priporočila igralcem iz prve roke ter izza kulis?

  1. Najpomembnejše je zbrati pogum in rezervirati sobo! Če escape room igre še niste odigrali, sploh ne veste, kaj zamujate. V resnici ne gre za pobeg iz sobe, gre za pobeg od dolgočasja in problemov resničnega sveta.

  2. Zberite ekipo:  družina, prijatelji, sodelavci – ni važno, kako je sestavljena vaša ekipa, pomaga pa, če vas ni preveč. Igralna izkušnja je boljša v manjših skupinah, da vsak od igralcev pride na svoj račun: enemu pač bolj leži logika, drugi bo prepoznal vzorec in tretji bo najspretnejši pri spretnostni preizkušnji. PS: Za najin okus smo štirje idealno število – vsak bo res prišel na svoj račun in vsi bomo vedeli za vse, kar smo rešili.

  3.  Izberite odlično igro. Pri odlični igri se enostavno ne more zgoditi, da se pri igranju ne bi zabavali, saj je poskrbljeno za vse, tudi za prave namige.  Žal pa sva že srečala tudi igre, kjer reči niti slučajno niso tekle tako, kot bi morale, in so pustile grenak priokus. Pomembno je, sploh če greste prvič v escape room, ki ni najboljši, da se ne bi zgodilo, da bi si mislili, da to ni za vas. Izberite torej preverjeno dobro igro. Ko potujeva, sama ponavadi pogledava, kaj o ponudnikih escape iger v deželi pravi neodvisni popotniški portal Trip Advisor, v Sloveniji pa je poleg tega merodajno tudi Združenje escape room Dejavnosti GIZ ER.SI.

  4. Pravočasna rezervacija – dobre igre so ponavadi precej zasedene, midva pa rada izkoristiva priložnost in če sva v tujem mestu odigrava tudi po več iger na dan. Temu rečeva escape »rooomaraton«. Planirava tako, da imava med dvema igrama dovolj časa za vožnjo na novo lokacijo, kakšno kavo in prigrizek, kak kozarec vina in večerja pa prideta na vrsto kasneje, alkohol pri igri namreč ne pomaga.

  5. Strategija: Pomembno se je dobro razgledati – mali detalji, ki jih radi spregledamo, se znajo izkazati za ključne pri končni rešitvi.  Če nekaj najdemo in ne vemo, čemu bo služilo, zna vseeno še priti prav, zato je ključna tudi dobra organizacija – vse, kar najdemo, zbiramo na enem mestu, rešene in že uporabljene reči pa odlagamo drugam.  Pametno se je tudi kdaj skloniti in pogledati pod kako mizo, kar odrasli pogosto pozabimo.

  6. Komunikacija: Karkoli kdo od skupine najde, naj pove, opiše in komunicira z ostalimi. Ničkolikokrat vidimo skupine, kjer je nekdo našel delček sestavljanke, ampak ker ni vedel, kam sodi, je bil tiho, na drugi strani pa vidimo, da ima drug član drug delček in prav tako nima rešitve. Če bi med seboj komunicirala, bi bila uganka rešena takoj – tako pa bo prišla na vrsto šele, ko bosta prišla naokrog.

  7. Tehnika: Površnost in brezglavo hitenje se ne obneseta. Včasih se zgodi, da imaš pravo kodo, pa ključavnice ne nastaviš dovolj natančno, odbrziš naprej in misliš, da koda ni prava – no, kljub omejenem času si je vredno vzeti čas ter natančno preračunati in točno vnesti številke.

  8. Pripomočki: razen tega, da nikoli ne pozabim s seboj vzeti očal »za blizu«, saj so včasih številke nesramno majhne, se mi zdi bolj praktično, če ne nosim visokih pet in sem – za vsak slučaj – oblečena tako, da se lahko udobno gibam.

  9. Namigi! In tu je še en odličen namig, ki se mu reče: »Vprašajte za namig!« Midva celo sama prosiva gamemastre, naj nama z namigom pomagajo, če vidijo, da kje zgubljamo čas po nepotrebnem. Imamo namreč pomembno nalogo in ključno je, da jo rešimo, z namigom ali dvemi več ali manj.  Konec koncev – saj gre le za igro. Zabavajte se!

  10. In še zadnji namig: Darilni bon escape room Engimarium® je idealno darilo, ki razveseli vsakogar. Tako lahko namesto dolgočasnih daril podarite res nepozabno doživetje, z njim pa ne boste obdarovali le prejemnika, temveč tudi vse, ki jih bo povabil s seboj (najverjetneje boste med njimi). Konec koncev malce telovadbe po vseh prazničnih pojedinah ne škodi. Četudi zgolj možganske. Naročite ga pravočasno >> escape-room.si/darilni-bon/

 + Bonus namig:

Za več zavzetosti in zabave pri vsakdanjem delu, vas januarja vabimo na prav posebno “delavnico pobega”, ki smo jo zasnovali v sodelovanju z znanstveniki. S praktičnimi primeri se bomo naučili, kako z uporabo elementov igre krepimo zavzetost ter teamske kompetence, predvsem pa se lahko tudi pri resnih rečeh bolj zabavamo in celo dosegamo boljše rezultate. Več: https://escape-room.si/izobrazevanje/

V praksi je soba pobega namreč ena najboljših skupinskih in strateških iger, kar potrjujejo navdušeni obiskovalci sob, prav tako odlične ocene na Tripadvisorju in igralci, ki se v Enigmarium radi vračajo.

Pridite se igrat!