Saj veste, v Enigmarium extraordinary experiences smo z dušo in srcem predani poslanstvu, da kreiramo odbita doživetja ter zabavne pobege od vsakdanje rutine.

V naših escape roomih tako lahko odpotujete v prihodnost ali v preteklost (zgradili smo že kar nekaj različnih časoplovov), v zunanjih igrah odklepate pisma iz preteklosti, v  igrificiranih e-vodnikih v grajskih in muzejskih escape igrah smo prvi razvili koncept, kjer lahko igra in spoznava kulturno dediščino več ekip hkrati, no, tokrat pa nam je Občina Dolenjske Toplice zastavila prav poseben izziv!

Izziv: v nov, zanimiv in unikaten turistični produkt združiti geološke posebnosti Dolenjskih Toplic, zanimive izsledke raziskav, ki so jih v okviru projekta “Voda (iz)vir življenja”, izvedli strokovnjaki Geološkega zavoda Slovenije, Biotehniške fakultete v Ljubljani in Zavoda Republike Slovenije za varstvo narave, obiskovalce povabiti, da raziščejo tudi druge zanimivosti v okolici, ter pred pozabo rešiti košček nesnovne kulturne dediščine. Doživetje naj bo čimbolj “immersive”: kot bi imeli na glavi VR očala, vendar brez VR očal. Huh? Bomo zmogli? Bomo, ja!

Z bogatimi izkušnjami pri kreiranju unikatnih, individualnih in butičnih doživetij, smo zasnovali nekaj povsem drugačnega 4D doživetje: »Potovanje k (iz)viru življenja«. 

Naše obiskovalce tokrat čaka prav posebna misija. Vstopiti morajo v posebno raziskovalno vozilo – geopod, s katerim zavrtajo v globine zemlje pod Sitarjevo hišo. Napoti morajo raziskati, ali v globinah res prebiva skrivnostno vodno bitje, ki je morda tudi krivec za to, da tu iz globin priteka vroča voda? Ob tem naletijo ob zanimive geološke plasti, fosile in prelome, toplo termalno in hladno izvirsko vodo ter na mnoge skrivnostne prebivalce podzemlja – vse dokler v globinah ne postane vse bolj vroče.

Ker si mi, ki smo sodelovali pri raziskavah, sami globlje ne upamo, je torej v rokah naših pogumnih obiskovalcev, da preverijo, ali tam res prebiva živo bitje, o katerem govorijo starodavne zgodbe.

Brbuč je pomemben del slovenske nesnovne kulturne dediščine. Je tista mitološka pošast, ki je že od nekdaj v prenesenem pomenu reševala življenja. Ker so otroke strašili z Brbučem, se niso bližali izvirom in jamam, ki postanejo v časih, ko se voda nenadno dvigne in spremeni v hudournike, zelo nevarni.

Intenzivno, animirano in z dodatnimi efekti obogateno doživetje se na projicira na posebno platno in vas popelje v povsem drug svet. Seveda brez elementov igrifikacije pri nas ne gre: za vstop v raziskovalno vozilo morajo obiskovalci najprej odkriti vstopno geslo. Igrifikacija je tista, ki doživetju dokazano dodaja višjo stopnjo vpletenosti – želimo si namreč, da o doživetju pripovedujejo prijateljem, se v Dolenjske Toplice vračajo po nova doživetja in morda celo ostanejo še kak dan dlje.   

Novi turistični produkt »4D doživetje« se nahaja v Sitarjevi hiši, kjer ima prostore tudi TIC Dolenjske Toplice in  je obiskovalcem na voljo v času delovanja TICa.

InformacijeTIC Dolenjske Toplice, Sokolski trg 1, 8350 Dolenjske Toplice, 07 38 45 188

 

 

 

Naložbo v okviru projekta “Voda (iz)vir življenja” sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni r azvoj.