Dobra soba pobega in soba pobega, ki to ni – opozorilo

Združenje escape room dejavnosti Slovenije GIZ ER.SI, katerega ustanovni član je tudi Enigmarium, opozarja, da obstaja tudi ponudnik, ki oglašuje igro “soba pobega”, ki to ni.

Po navedbah  igralcev (pisna pričevanja hrani Združenje) gre za escape room igro, ki niti najmanj ni podobna primerljivim igram escape room (soba pobega), saj traja največ deset minut, glede na to, da igralce v sobo zaklepa, pa ne sledi osnovnim varnostnim pravilom Združenja. 

Citat 1: “Ko sva želela priti ven je bilo zaklenjeno,”

Citat 2: “Pričakovali smo, da bo escape room tak, kot je običajno (zanimive in logične uganke, in toliko, da igra traja eno uro).  Prišli smo in odpeljali so nas v klet, kjer je bilo nekaj pohištva in natančno dve uganki, ena je bila ključavnica, ki sploh ni bila zaklenjena, druga pa je bila rešitev treh računov.  Vse smo rešili v manj kot desetih minutah, igra pa ni bila niti od daleč podobna igram escape room, kot jih imajo drugi ponudniki v Sloveniji.”  

Pozor torej pred nepreverjenimi ponudbami  z “soba pobega z 88% popustom” – sami veste, da včasih ponudba zveni preveč dobro, da bi bila resnična. Morda boste res plačali manj, a tisto, kar boste doživeli, še zdaleč ne bo podobno igri, kot jo nudijo preverjeni ponudniki.

Morda v escape room po slabi izkušnji sploh ne boste nikoli več želeli – kar pa bi bila velika škoda, kajti DOBER ESCAPE ROOM, ali ODLIČNA SOBA POBEGA je nepozabno in navdušujoče (in seveda povsem varno) doživetje. 

V Združenju escape room dejavnosti GIZ ER.SI si člani prizadevamo, da bi bila naša dejavnost prepoznana kot varna, zabavna, zdrava in navdušujoča zabava za vse generacije. Zato priporočamo:

Preden kupite vstopnico za escape room ali sobo pobega, preverite ali je ponudnik član Združenja GIZ ER.SI  (na spletni strani Združenja, ali pa poiščite logotip Združenja na spletni strani ponudnika, oz. nalepko Združenja v poslovnih prostorih združenja (običajno na vratih). Prav tako lahko o tem povprašate prijatelje, ali pa preverite, kaj o ponudniku pravijo na neodvisnem portalu TripAdvisor (več neodvisnih mnenj, bolj zagotovo se boste res izvrstno zabavali).

Na straneh Združenja pa lahko preberete več, pa tudi, kaj odlikuje dobro igro escape room / dobro sobo pobega.